keskiviikko 6. tammikuuta 2016

Budjetti, aikataulu ja vaihtoehdot

Paljon on kyselty budjetista ja sen pitävyydestä, joten ajattelin siitä kirjoitella muutaman lauseen. Budjetti on tietty elintärkeä asia rakentajalle, ja "aika" kiinnostunut siitä on pankkikin. Pankki on myös lähtökohtaisesti hyvin epäileväinen esitettyjen budjettien osalta, koska heidän kokemuksensa mukaisesti lähes kaikissa hankkeissa budjetti vuotaa yli ja joukkoon mahtuu kauhutarinoita, joissa budjetti voi ylittyä jopa kuusinumeroisella summalla (!). 

Mehän alunperin yritemme tehdä taloa arkkitehdin piirrustusten kautta betonielementeistä. Talo oli upea (ja piirrustukset ovat tallella mahdollista jatkokäyttöä varten), mutta siinä haasteeksi tuli juurikin budjetti. Emme saaneet mistään tekijää, joka olisi olisi hoitanut koko paketin avaimet käteen, aina jäi jotain tarjouksen ulkopuolelle. Yleisimmin tarjoukseen ei saanut sisään maatöitä, joskus taas uupui LVIS puoli. Ja huomattiin, että mitä enemmän tarjouksessa oli työvaiheita sisässä, sitä enemmän siellä oli myös tarjoajan puolelta "pelivaraa" sisässä, eli tarjoukset olivat hyvin hintavia. Vaihtoehdoksi jäi oikeastaan vain pilkkoa työt/materiaalit monille tekijöille, mutta siinäkään vaihtoehdossa emme löytäneet budjettiin mahtuvaa kokonaisuutta ja tuntui, että jatkuvasti jäi rajapintoja urakoiden väliin, jotka jäivät "ei-kenenkään-maalle", eli yllättäviä kustannuksia olisi varmasti ollut luvussa. Lisäksi kokonaisuuden hallinta olisi vaatinut todella paljon aikaa. Puolisen vuotta yritimme saada pakettia kasaan ja sitten laitoimme projektin hyllylle.

Kävimme sitten vaihtoehtoisesti läpi eri talotoimijoita ja haimme mahdollisimman valmista pakettia, jossa työt, budjetti ja aikataulu pysyisivät hallinnassa. Viime metreillä kisassa olivat mukana erityisesti Muurametalot, Vivola ja Siklatalot. 

Muuramen konsepti tuntui ihan hyvältä, heiltä olisi saanut nopeimman muuttopäivän, mutta keskusteluiden aikana putiikki ajautui yrityssaneeraukseen ja käytännössä eteneminen heidän kanssaan tuli mahdottomaksi, pankki ei olisi suostunut rahoittamaan hanketta. Vivolan kanssa kävimme myös keskusteluita pitkään, Vivola oli Siklan lisäksi oikeastaan ainoa, jolta sai aivan kaiken sopimukseen mukaan - eli myös maatyöt/louhinnat jne. Vivolan vahvuus oli se, että he olisivat piirtäneet talon suoraan tontille arkkitehdin kautta. Mutta tuon vaiheen tekemiselle oli 6000€ hintalappu, eli meidän olisi pitänyt maksaa kuusi tonnia ja sitten olisimme nähneet millaista taloa meille tarjotaan, tämä oli auttamatta liikaa. Vivola noin muuten kiinnosti kovasti, heidän käyttämänsä CLT elementti tuntui hienolta ratkaisulta ja heiltä sai toiseksi nopeimman muuttopäivän(arvion). Miinuksena Vivolalle jäi myös se, että he olivat tuore yritys ja referenssejä oli aika vähän.

Nopeasti pyysimme tarjouksen myös Omaantaloon yhtiöiltä, joka lupasi tehdä myös aivan kaiken yhdellä sopimuksella, mutta heiltä ei löytynyt meitä miellyttävää ratkaisua. Sen enempää tähän vaihtoehtoon ei tutustuttu ja hyvä niin, koska näytti firma olevan nyt protestilistalla ja nettisivut suljettuina. Eli ilmeisesti toiminta on päättynyt.

Eli kun haimme kaikkea yhdellä sopimuksella ja toimijaa, jolta löytyi referenssejä sen mallin toteuttamisesta jäi jäljellä enää oikeastaan Siklatalot. He lupasivat täysvalmiissa sopimusmallissaan kaksi asiaa meille, aikataulun ja budjetin. Kukaan muu ei pystynyt antamaan yhtä kokonaisvaltaista ja selkeää tarjousta. Siklan toiminta myyntivaiheessa ja aktiivisuudessa oli myös ylivertaista muihin, aika moni toimija vain odotteli meidän yhteydenottoja - eikä kysellyt mitään tai yrittänyt edistaa tilannetta missän muodossa. 

Teimme Siklan kanssa diilin vuoden 2014 viimeisenä päivänä, rakennuslupaa päästiin hakemaan jo tammikuussa ja se saatiin (kaupungin "auttavaisesta" palvelusta huolimatta) huhtikuussa. Maatyöt alkoivat huhtikuussa, timpurityöt kesäkuun lopussa ja taloon päästiin mutkista huolimatta muuttamaan ennen joulukuun puoliväliä. Meille oli tärkeää, että talo olisi valmis jouluksi ja se lupaus piti.

Budjetin osaltakin se mitä oltiin sovittu piti kutinsa. Olisimme olleet eurolleen Siklan täysvalmiin sopimuksen hinnassa, ellemme olisi itse ottaneet tietoisesti muutoksia sopimuksen tekemisen jälkeen. Sopimuksen tekemisen jälkeen muutimme mm. yläkerran WC:n suihkulliseksi tilaksi, vaihdomme taloon teräsportaat, vaihdomme materiaaleja sekä kalusteita jne. Kaiken tämän jälkeen budjetti ylittyi alkuperäisestä alle 5%, mutta kuten sanottu sen ei olisi tarvinnut ylittyä eurollakaan ja olisimme silti saaneet hienon talon. 

Joten vaikka vielä on vähän hiottavaa talolla ja rakentamisen aikana on ollut mutkia matkassa, niin kyllä tässä pitää tyytyväinen olla kun kaksi isoa asiaa eli budjetti ja aikataulu ovat pitäneet suunnitelmien mukaisesti paikkaansa.

Kokonaisvaltaisen paketin tarjoaminen ei selvästikään ole helppoa, kun niin harva toimittaja sitä tekee. Riskit ovat toki suuremmat kuin vain pelkän talon tarjoamisessa. Mutta siltikin uskon, että tälläiselle "täysvalmiille" kokonaisuudelle olisi markkinoilla vieläkin enemmän kysyntää. Esimerkiksi kivitaloa on tällä erää aika mahdotonta tilata 100% yhdellä sopimuksella, yhdeltäkään kivitalotoimittajalta. On mielenkiintoista nähdä mihin markkina tulee näiden osalta jatkossa menemään.

4 kommenttia:

 1. Mitä maksaa per neliö avaimet käteen ? Ja onko mukana tontti ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tontteineen kaikkineen jäädään jonkun matkaa alle 3500€/neliöltä (asuinneliöiden mukaan laskettuna)... ja täällä nämä tontit ovat järkyttävän hintaisia (söi n. kolmanneksen budjetista).

   Mutta ollaan tuohon ihan tyytyväisiä, kun tontti on kuitenkin reilun 500 metrin päässä junalta ja alle 10km HKI:n keskustasta. Eipä oltaisi muulla ratkaisulla saatu näin hyvää vastinetta rahoille, ja kun itse ei vielä tehty käytännössä mitään muuta paitsi hallinnollista työtä, niin sitäkin taustaa vasten ollaan tyytyväisiä kokonaisuuteen.

   Poista
  2. Samat kokemukset kuin teillä noiden kivitalojen suhteen. Todella huonosti saimme tarjouksia. Oulussa on yksi kivitalo-firma joka tarjosi avaimet käteen mutta hinta oli noin 300.000e kalliimpi kuin mitä nyt kun teimme itse. Kuka hullu maksaa? Pyytäähään saa mitä vain...

   Poista
  3. Kiitos kommenteista, tuo on aivan totta. Hinnat ovat ihan poskettomat ja kuitenkin kukaan ei pystynyt ns. valmistalon toimittajista tekemään kivitalojen osalta ihan kaikkea. Jämerä pystyi periaatteessa, mutta heidänkin tämän palvelun toimittajansa meni konkurssiin.

   Poista